Pluss for cruise også i 2015

Etter flere sesonger med vekst i cruisetrafikken til Nord-Norge og Svalbard, ble også 2015 en sesong med økning.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 10.10.2015 09:45

Cruise Nord-Norge & Svalbard er fornøyd med cruisesesongen.
Etter flere sesonger med vekst i cruisetrafikken til Nord-Norge og Svalbard, ble også 2015 en sesong med økning.

420.700 cruisepassasjerer ankom de tolv ulike cruisehavnene i nord, og det er en økning på to prosent fra året før. Betrakter man trafikken over flere år, så er økningen på hele 45 prosent på seks år.

--Selv om antall anløp gikk noe ned i år, så har antall passasjerer økt, og det er veldig gledelig, sier daglig leder i Cruise Nord-Norge & Svalbard, Erik Joachimsen.

Årets cruisesesong inneholdt flere spennende nyheter. Spanske Pullmantur gjorde tidenes største snuhavnoperasjoner i Lakselv og Narvik, med betydelige ringvirkninger for næringslivet i disse områdene. Cruiseskipet MV Empress seilte i Nord-Norge og til Murmansk stort sett hele sommeren, og byttet ut passasjerer og mannskap ved de to havnene.

Operasjonene inkluderte også charterflyvninger til Evenes og Narvik, samt landturprogram for passasjerer.

--Dette er en trend vi håper vil forsterkes i årene som kommer, og det gleder oss derfor at Pullmantur allerede neste år gjør de samme snuhavnoperasjoner på nytt, sier Joachimsen, som håper at flere rederier kommer etter når de ser hva Pullmantur får til i nord.

En annen begivenhet var italienske Costas seilinger med Costa neoRomantica, som hele syv ganger seilte innom Bodø, Leknes, Sortland og Narvik. Det er første gang et stort rederi har gjennomført et kompakt cruise til relativt små havner. Dette har gjort store utslag i besøkstallene for både Bodø, Narvik og Sortland, som tradisjonelt ikke har hatt så høye volum av passasjerer. Bodø doblet besøket i år, mens Narvik og Sortland tredoblet tallene i forhold til i fjor.

--Det er svært tilfredsstillende å se at cruisetrafikken til de minste havnene øker mest, også tatt i betraktning at den samlede verdiskapingen i hele landsdelen øker som følge flere cruisepassasjerer ved de ulike destinasjonen, konkluderer Erik Joachimsen i Cruise Nord-Norge & Svalbard.

Nytt av året var også tungoljeforbudet rundt Svalbard. Kun Longyearbyen og øvrige områder i Isfjorden var tilgjengelig for cruiseskip med tungolje om bord. Dette første til en nedgang på over 30 prosent i antall anløp, men fordi flere store skip seilte til Longyearbyen var antall passasjerer stabilt. Det er forventet at antall skip vil øke etter hvert som rederiene tilpasser seg de nye reglene.

(Pressemelding Cruise Nord-Norge og Svalbard)
 

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS