Kaller det for skinnprosess

Bare tre kommuner har så langt sagt ja til sammenslåing. Ekspert kaller andre kommuners utredninger «skinnprosesser», skriver Dagens Næringsliv.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 29.07.2015 01:30

Bare tre kommuner har så langt sagt ja til sammenslåing. Ekspert kaller andre kommuners utredninger «skinnprosesser», skriver Dagens Næringsliv.

Status er at svært mange kommuner har langt igjen til endelige vedtak om sammenslåing med en eller flere av nabokommunene. Kommunal Rapport holder et øye med prosessene landet rundt, og presenterte i starten av juli følgende tall:
•Bare én sammenslåing, de tre Vestfold-kommunene Sandefjord, Stokke og Andebu, er vedtatt.
•Åtte kommuner har sagt nei.
•Elleve kommuner er fortsatt i sonderingsfasen.
•344 kommuner er i utredningsfasen.
•62 kommuner forhandler om sammenslåing, de fleste har nettopp begynt.

Kommuner som fatter vedtak om sammenslåing i løpet av reformperioden, altså innen juni 2016, får relativt rause ekstratilskudd fra staten. De som bommer på fristen, får ingenting ekstra.

Forsker Bjørn Egil Flø tror ikke kommunene som forhandler vil rekke fristen i juni 2016.

--Alle de 62 kommunene som forhandler om intensjonsavtaler kommer helt sikkert ikke til å rekke å bli ferdige innen fristen. Det vil i alle fall overraske meg stort. Men noen kommuner er jo ivrige på sammenslåing, og kommer til å fortsette forhandlingene til etter fristen, sier Bjørn Egil Flø, som inntil nylig jobbet ved Norsk senter for bygdeforskning.

--Det er i mange kommuner bare igangsatt en skinnprosess for å få til sammenslåing. De forhandler litt, for å fremstå som at de spiller på lag med myndighetene. Men egentlig så satser de på at dette ikke blir noe av, mener Flø, som nå er ansatt ved Norsk institutt for bioøkonomi.
 

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS