På norsktoppen i læreplasser

Finnmark fylkeskommune er best i landet og har ei formidabel økning i antall læreplasser.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 01.03.2015 21:45

Fylkesordfører Runar Sjåstad er fornøyd med at Finnmark er i norgestoppen. (Arkivfoto)
Finnmark fylkeskommune er best i landet og har ei formidabel økning i antall læreplasser. Dette kommer fram i en rapport fra Utdanningsdirektoratet.

--Bevisst jobbing, er forklaringa fra fylkesordfører Runar Sjåstad.

I landet er økninga fem prosent i gjennomsnitt. Finnmark har hatt ei økning i inngåelse av lærekontrakter på 26 prosent i perioden 2011 til 2014. Det er desidert i norgestoppen. I tillegg er det langt flere elever i perioden som fullfører og består læretida si med fagbrev.

Utdanningsdirektoratet har sett på utviklinga fram til 2014, og publisert denne i en egen rapport.

Best utvikling
Finnmark har altså best utvikling i antall lærekontrakter. Det er store forskjeller mellom fylkene i hvordan utviklinga har vært fra 2011 til 2014. Fire fylker har ei økning på ti prosent eller mer. Aller best er Finnmark med 26 prosents vekst. Tre fylker har en nedgang i perioden. Størst tilbakegang finner vi i Hedmark, hvor antall nye lærlinger har sunket med seks prosent.

Oppnådde fagbrev per 1. oktober i Finnmark målt i to til fem år etter påbegynt læretid har også hatt ei formidabel økning. I 2011 oppnådde 31 prosent av lærlingene fagbrev målt i perioden. For elevkullet som startet i videregående skole i 2009 har hele 69 prosent av de som startet i lære oppnådd fagbrev på siste måling. Dette er ei økning på 38 prosent.

Bevisst arbeid i skolene
Fylkesordfører Runar Sjåstad sier at den bevisste jobbinga i forhold til å øke gjennomføringa i de videregående skolene i Finnmark er begynt å bære frukter.

--Vi har satt i gang mange tiltak de siste årene som går ut på tett oppfølging av elever med grunnleggende svake ferdigheter, fraværsoppfølging, kompetanseheving av lærere, karriereveiledning av rådgivere i skolene, samt et svært godt samarbeid med både offentlige og private bedrifter har gitt resultater, sier Sjåstad.

Bedriftene viktige
--En kan ikke få gode resultater uten at bedriftene er på vårt lag. Bedriftene har vært flinke med å åpne for læreplasser og de har vært flinke med å følge opp lærlingene i læretiden. Dette gjelder både privat og offentlig næringsliv i fylket, avslutter fylkesordføreren.
 

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS