Etterlyser bedre fyringskultur i Finnmark

Når kulda kryper inn blåser mange i både pipebrann, helsefare og forurensning.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 01.03.2015 03:45

Når kulda kryper inn blåser mange i både pipebrann, helsefare og forurensning.

Hvert år brenner finnmarkinger opp mot en halv million drikkekartonger i peis og ovn. Gunnar Moen i Grønt Punkt etterlyser en bedre fyringskultur i Norge.

Nordmenn drikker en enorme mengder juice- og melkeprodukter hver dag. Med på kjøpet følger nærmere 20 000 tonn drikkekartong i løpet av et typisk år. Drøye fem prosent av disse – altså 34 millioner kartonger – blir flammenes rov. Dette ifølge en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Grønt Punkt Norge, som driver returordningene for blant annet drikkekartong. Ifølge et grovt overslag brennes det rundt 0,5 millioner drikkekartonger i Finnmark hvert år.

--For noen år siden ble en bok om ved bestselger i Norge, og folk benket seg foran tv-en for å se et 12 timer langt program om peiskos. Nå virker det som vi behøver en oppstiver i god fyringskultur, sier Gunnar Moen. Han er fagsjef for innsamlingsordningene fra forbrukere i Grønt Punkt Norge.

Kan skade ildstedet
Craig M. Neville, salgssjef i Nordpeis, forteller at dersom du fyrer med drikkekartong bortfaller ildstedets garanti.

--Det samme gjelder hvis du fyrer med impregnert tre, malt tre, plastlaminat, kryssfiner, sponplater, avfall og trykksaker. Felles for disse materialene er at de under forbrenning kan danne saltsyre og tungmetaller som er skadelige for miljøet, deg og ildstedet. Saltsyren kan også angripe stålet i skorsteinen eller murverket i en murt skorstein, forklarer Neville.

Stuens midtpunkt
Han mener varmepumper og panelovner ikke erstatter peisen som stuens midtpunkt.

--Det er mye vær i landet vårt. Ikke at det skremmer oss: Vi går tur med hunden, beveger oss i fjellet og jogger i marka. Og når vi er ferdige med å være ute i alt været, er det fint å sette seg til rette foran peisen med en kopp kakao og nyte lukten og varmen fra levende flammer. Det er ikke like mye kos foran en varmepumpe, sier Neville.

Et mindretall ødelegger for alle
Hver husstand brenner ifølge statistikken 14,6 drikkekartonger hvert år i snitt. Gunnar Moen i Grønt Punkt tror imidlertid at noen verstinger står for en uforholdsmessig stor andel av kartongen som brennes.

--Som regel er det slik at folk flest er flinke til å resirkulere de fleste kartongene sine, mens et fåtall ikke bryr seg. Det er trist for omgivelsene. Flere byer har problemer med for høyt svevestøv- og partikkelnivå om vinteren, særlig i kuldeperioder. Brenning av kartonger lager store mengder partikler som er skadelig for lokalmiljøet, sier Moen.

Han oppfordrer alle til å skylle og levere inn alle drikkekartongene sine i den kommunale returordningen. – Fibrene i en melkekartong kan få både seks og sju liv når den resirkuleres. Dette reduserer utslipp og sparer energi, sier Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge.

(Pressenytt)
 

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS