Én av fire usikre på om alle hører røykvarsleren

Én av fire føler seg ikke trygge på at alle i huset vil våkne og høre røykvarsleren hvis det begynner å brenne om natta.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 27.09.2014 21:45

Én av fire føler seg ikke trygge på at alle i huset vil våkne og høre røykvarsleren hvis det begynner å brenne om natta.

Tallene kommer fram av en spørreundersøkelse TNS Gallup nylig har utført for Norsk brannvernforening, If Skadeforsikring og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i forbindelse med Brannvernuka 2014.

--Det er bare på én måte man kan finne ut om man våkner av røykvarslerne. Man må rett og slett prøve. Gå inn på hvert soverom, lukk døren, og få noen til å trykke inn testknappen på røykvarslerne utenfor. Vil du våkne av lyden? Vi utfordrer nå hele Norge til å melde seg på Nasjonal brannøvelse og gjennomføre en brannøvelse hjemme, sier adm. direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Selv om brann er det folk frykter mest skal skje i boligen, viser undersøkelsen at det er de færreste som gjennomfører brannøvelser og prøver ut rømningsveiene hjemme – kun tre prosent.

Flest dødsbranner om natta
Så langt i år har 38 mennesker omkommet i brann. Dette er seks færre enn på samme tid i fjor, i følge tall fra DSB. En gjennomgang av alle dødsbranner i perioden 1986-2009, viser at flest dødsbranner oppstår på tidspunkter de fleste av oss sover. Det er en økende tendens fra midnatt opp mot en topp mellom klokka 04 og 05, og risikoen er markant høyere helt fram til klokka 07.

--Dette forteller hvor viktig røykvarsleren er som «vekkerklokke» hvis det skulle begynne å brenne. Røyk og usynlige, giftige branngasser kan sette et menneske ut av spill i løpet av noen få åndedrag. Tidlig varsling redder liv, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Skal høres
Både brannlovgivningen og forsikringsselskapenes vilkår stiller krav om røykvarslere i boliger. I følge gjeldende regelverk skal røykvarsleren kunne høres tydelig fra alle soverom selv når alle dører er lukket.

--For mange betyr dette at det er behov for flere røykvarslere som gir samtidig varsel. Omtrent halvparten av norske hjem har sammenkoplede røykvarslere. Vi skulle gjerne sett at dette tallet var langt høyere. Vår klare anbefaling er optiske røykvarslere med sammenkobling montert i alle soverom, i tillegg til minst én sentralt plassert i hver etasje, for eksempel i gangen, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

(Pressemelding fra Brannvernforeningen)
 

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS