Vårdugnad

Oslo: Annenhver innbygger i Trøndelag og Nord-Norge ønsker å møte våren med en skikkelig opprydning, og kvinner er de mest ryddeivrige.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 13.04.2012 01:41

Oslo: Annenhver innbygger i Trøndelag og Nord-Norge ønsker å møte våren med en skikkelig opprydning, og kvinner er de mest ryddeivrige.

Fem av seks nordmenn tilbringer påsken i Norge, viser en undersøkelse gjennomført av Perduco for hovedorganisasjonen Virke. Og blant alle dem som ikke reiser til fjells er påsken gjerne selve startskuddet for vår- og sommersesongen. Nå skal det ryddes og sjaues. – Det er kjempepågang for å leie containere på våren, og ved avfallsstasjonene er det til tider kø. I høysesongen for våropprydning blir all transportkapasiteten i bransjen oppbrukt, sier Christian Henrik Andresen i Norsk Gjenvinning.

Ryddepåske
Halvparten av de av oss som tar påskeferie reiser på hyttetur i Norge, mens én av fire har ferie hjemme. Seks av ti har ikke planlagt å ta ut påskeferie i år, ifølge Virke.

Mange av dem kommer antageligvis til å bruke deler av påsken på å rydde, viser en fersk, landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Norsk Gjenvinning. Drøyt én av to fra Trøn delag og Nord-Norge planlegger en større opprydning i boligen, hagen eller på hytta denne våren. Kun én av tre har ikke tenkt å ta en skikkelig vårsjau. – Det lønner seg ikke å vente til like før hagefesten på 17. mai – da kan det være ventetid på containere, advarer Andresen.

Norsk Gjenvinning regner med at den vårlige ryddingen kommer tidligere i gang i år enn den pleier. – Særlig mange tar i bruk 1. mai, pinsen og helgen før 17. mai til denne typen arbeid. Men på grunn av den tidlige våren kommer sikkert mange til å gyve løs på hagearbeid og vinduspuss allerede nå, sier Andresen.

Norsk Gjenvinning har opptil 75 prosent flere oppdrag i mai enn i andre måneder.

82 000 tonn hageavfall
I 2010 ble det levert inn 82 000 tonn utsortert park- og hageavfall, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Norsk Gjenvinnings undersøk else viser at 55 prosent av kvinner og 45 prosent av menn på landsbasis har planlagt en storopprydning denne våren.

Norsk Gjenvinning oppfordrer alle til å ta miljøhensyn under vårens ryddesjau. – Det er viktig å kildesortere, og særlig å levere inn farlig avfall på riktig sted. Det må aldri kastes i containeren sammen med vanlig avfall. De fleste kan levere kildesortert avfall gratis i nærheten av der de bor eller gjøre en avtale med containerleverandøren, sier Andresen.
(Pressenytt)
 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS