Fri rett til multeplukking i Nord-Norge

Den Norske Turistforening, DNT vil ha fri rett til molteplukking i Nord-Norge og ber om en lovendring som gir allmennheten fri rett til molteplukking også i Nord-Norge.
Politikk
Greta Andersen
Publisert : 18.07.2009 15:45

Den Norske Turistforening, DNT vil ha fri rett til molteplukking i Nord-Norge og ber om en lovendring som gir allmennheten fri rett til molteplukking også i Nord-Norge.

På Andøya i Nordland og enkelte andre steder der grunneierretten til molte fortsatt praktiseres strengt, vil en slik lovendring bli oppfattet som et stort inngrep. I Finnmark, der Finnmarkseiendommen eier 96 prosent av grunnen, er det med noen få unntak allerede fri adgang til molteplukking, får NTB opplyst.

--I praksis er det molte nok for den som gidder å røre på seg, sier seksjonssjef Ørjan Werner Jenssen på Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark, ifølge NRK Troms og Finnmark.

Turistforeningen kommer med sitt utspill i en høringsuttalelse til Miljøverndepartementets forslag til endringer i friluftsloven. Der foreslår departementet at høstingsdelen av allmenningsretten det vil si retten til å plukke bær og sopp skal inntas i friluftsloven i en ny paragraf.

Samtidig påpeker departementet uten å foreslå noen endring på dette punktet at retten til molteplukking i Nordland, Troms og Finnmark tilligger grunneier. Turistforeningen argumenterer med at praktiseringen av dagens uklare regelverk er vanskelig og konfliktfylt, og til hinder for utøvelse av høstingsfriluftsliv slik vi kjenner det fra landet
for øvrig.

Men Turistforeningen slutter seg til formuleringer i en stortingsmelding om friluftsliv fra 2000-2001. Der varsles endring av reglene, men slik at de som framdeles har molteplukking som en vesentlig del av næringsinntekta si ikke
blir skadelidende.
 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS